1. Kоји су вам основни циљеви на новој функцији министра задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина, а који први потези које ћете предузети?
Основни циљ Владе Републике Србије јесте смањене броја неразвијених општина. Мој кабинет и ја смо већ кренули са анализом тренутне ситуације и идентификовањем проблема и потреба недовољно развијених општина, а наш главни задатак је пружање подршке у њиховом сагледавању и решавању како бисмо их оспособили за њихово квалитетно и ефикасно функционисање.

2. Kоје су неразвијене општине на које ћете се прво фокусирати и како планирате да им помогнете?
Императив нашег деловања биће стварање прилика за раст и развој недовољно развијених општина. Фокус ће бити на подршци општинама које по степену развијености спадају у III и IV категорију, а највећи број њих је на југу Србије. Различити су изазови са којима се данас сусрећу локалне самоуправе, од недовољно обучених кадрова до недостатка средстава за значајне пројекте.
Kао прво, свакој општини понаособ, морамо да помогнемо да одреди приоритете и сагледа своје вредности како би унапредила своје потенцијале. Најважније је да укажемо на могућности и шансе које општине имају.
Морамо да едукујемо локалне самоуправе да рационално управљају пројектима и инвестирају у развојне пројекте које доносе пофит и да им помогнемо да лакше дођу до извора финансирања.

3. Председник Вучић је, и пре него што је Влада формирана, орочио њено трајање на две године. Да ли је то довољно времена да остварите видљив резултат у области за коју сте задужени?
То је додатни мотив и подстицај за све нас у Влади да дамо свој максимум и прилика да се одужимо земљи у којој живимо. Област за коју сам задужен је веома важна, комплексна и изазовна и најбитније је да успоставимо добру основу и механизме који ће функционисати и у будућности. Мој тим и ја смо нестрпљиви да се докажемо и покажемо, а искуство, знање и енергија нам не недостају.

4. Често сте улазили у политичке сукобе са напредњацима. Да ли ће то представљати препреку за вашу сарадњу са министрима из СНС?
Често сам имао потребу да браним истину и правду у Сурдулици. Социјалистичка идеја којој припадам ми не дозвољава да не реагујем на било коју неправду која се дешава људима у Сурдулици или на било ком другом месту. На последњој седници Скупштине општине Сурдулица позвао сам на заједнички рад СПС и СНС одборника, занемаривање различитости, а истицање јединства у борби за бољи и квалитетнији живот свих грађана и Сурдулице и читаве Србије. То што сам део тима Владе ме само више обавезује да бринем и заштитим сваког човека који је из неког разлога угрожен и не може сам да се бори. Влада је као добра репрезентација, скуп различитих појединаца ангажованих на различитим позицијама на којима могу да дају највише од себе и на крају заједно победе. Повезаност, разумевање и међусобна помоћ се подразумевају.

5. Да ли ће, с обзиром на ваш улазак у Владу, односи напредњака и социјалиста у Сурдулици и другим општинама на Југу бити бољи него до сада?
Мислим да нас је ова година научила много чему, а нарочито стрпљену и разумевању. Без обзира о којој се политичкој опцији или уверењу ради, верујем да смо сви свесни изазовног времена у којем се као народ и земља налазимо. Постоје теме у којима се не могу правити компромиси и где нема простора за калкулацију и надмудривање. Развој и напредак Србије као главни задатак Владе и боља и сигурнија Србија за све њене грађане је циљ који мора да буде испред свих личних потреба и амбиција. Југ Србије би требало да буде поносан јер након много година има министра у Влади. Kада узмемо у обзир да сам задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина, а то је нажалост прва асоцијација на општине на Југу, мислим да је више разлога за заједнички рад на унапређењу сваког аспекта живота људи са Југа него инсистирање на неслагању. Уверен сам да у наредним годинама Југ може бити носилац економског и привредног развоја.

6.Спекулише се да је Дачић одлучио да у Владу делегира Вас и Бранка Ружића да би предупредио побуну у странци, с обзиром да су социјалисти добили мање него у претходној Влади. Има ли истине у тим тврдњама?
Последњи избори су јасан показатељ где се тренутно СПС налази и којим капацитетима у људима располаже. О томе колико је који социјалиста спреман да уради за партију и колико је ко био ангажован у раду на терену, говоре сами резултати. Верујем да ће нас све ово мотивисати да повратимо углед и достојанство какво СПС заслужује. Kао најпостојанија странка на овим просторима са непроцењивим искуством кроз турбулентну политичку историју Србије последњие три деценије, са новим младим људима и мудрим старијим колегама СПС мора да буде неопходан политички субјект који активно учествује у извршној власти. Ивица Дачић је довољно искусан да препозна шта је у овом тренутку најбоље за партију и све њене чланове и присталице. Оно на шта свако од нас мора да се фокусира јесте шта је то што у личном осећању, мишљењу и деловању може да промени како би у данима који долазе могао да буде бољи и успешнији.