Београд, 21. септембар 2021 – Кабинет министра Новице Тончева, задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина, у сарадњи са Кабинетом Ане Брнабић и специјалном саветницом премијерке за спровођење Агенде 2030 проф. др Славицом Ђукић Дејановић кренуо је са реализацијом друге фазе пројекта „Одрживи развој: изазови и могућности на локалном нивоу“. Велику помоћ у реализацији округлих столова у неразвијеним општинама пружају Швајцарска и Немачка организација за сарадњу, посредством Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, а у оквиру пројекта “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”.

У питању су онлине округли столови у којима учествују и представници недовољно развијених средина као и представници социјално-економског развоја, а циљ је постављање правца одрживог развоја и усклађивање циљева Агенде о одрживом развоју са локланим плановима.

 

“Овакав тип дијалога је изузетно важан како бисмо, сви заједно, сагледали потешкоће општина на локалном нивоу, а онда заједничким снагама  радили и допринели остваривању одрживог развоја. Наш најважнији циљ је да повећамо квалитет живота локалног становништва и одржимо и унапредимо демографску структуру која ће обезбедити одржив социо-економски и демографски развој и ових делова Србије. Захвалан сам што нас подржавају и представнци Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) који су препознали значај и важност ове теме, односно на пружању адекватне помоћи и подршке девастираним општинама за раст и развој, смањивање сиромаштва, побољшање социјално – економске ситуације, а што се директно поклапа са циљевима Агенде 2030, конкретно са циљем 11“ нагласио је министар Тончев.

 

Циљеви одрживог развоја (ЦОР) Агенде 2030 званично су ступили на снагу 1. јануара 2016. након усвајања резолуције на Генералној скупштини Уједињених нација у септембру 2015. У наредних 15 година се од држава потписница, међу којима је и Србија, очекује да мобилишу све ресурсе како би искоренили сиромаштво, борили се против неједнакости и нашли одговоре на климатске промене. Агендом 2030. је дефинисано 17 циљева на чије остварење су се обавезале државе потписнице.