Потписивањем уговора између Кабинета Новице Тончева, министра задуженог за развој недовољно развијених општина и 40 локалних самоуправа, из IV категорије по степену развијености, данас су додељена бесповратна средства општинама, у укупном износу од око 320 милиона динара, за израду пројектно-техничке документације (Програм 1 – 70 милиона динара) и  реализацију  инфраструктурних пројеката (Програм 2 – око 250 милиона динара).

Средства су додељена по основу Јавног позива ”Програм подршке унапређења развоја недовољно развијених општина на територији Републике Србије за 2021. годину”, који је расписао Кабинет министра Тончева у марту месецу ове године.

– Данашњим потписивањем уговора о додели бесповратних средстава отпочињемо важну борбу за повратак готово једне трећине, недовољно развијених, локалних заједница Србије у круг средина у нашој земљи у којима се напредује, пристојно и  боље живи – изјавио је министар Новица Тончев, истакавши да је поносан на чињеницу да су Влада Србије и председник Србије, одлучили да, и у оваквом тренутку, понуде конкретну помоћ у унапређењу услова живота најнеразвијенијих подручја Србије.

– Изузетно сам задовољан штто су све општине, из четврте категорије развијености, одазвале Јавном позиву и што смо једно од ретких министарстава које је обезебедило средства за куповину опреме за унапређење комуналне инфраструктуре, али и за подизање капацитета у здравству – додао је Тончев.

Уз финансијску помоћ Кабинета министра Новице Тончева, неразвијене општине моћи ће да израђују пројектно-техничку документацију, припремају планску документацију, граде нове и обнављају постојеће инфраструктурне објекте који су од значаја за једну локалну средину, што ће обезбедити равномерни регионални развој на целој територији Србији, боље услове за живот свих грађана и опстанак младих у својим родним местима.