Власинско језеро, 19. јануар 2021 – Традиционално пливање на Богојављeње одржано је данас, по пети пут, на Власинском језеру. Популарну културно спортску активност организовала је oпштина Сурдулица, Спортски савез Сурдулица, Карате клуба ,,Танден” из Сурдулице уз благослов владике врањског Пахомија. Храбре пливаче бодрио је и министар у Влади Републике Србије Новица Тончев.

 

Према усаглашеном сценарију, и уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите, све је почело одржаном Литургијом у цркви Светог Илије на Власина Риду, након чега је уследило добро познато и свима омиљено пливање на језеру. Верује се да ће особу која дохвати крст срећа пратити током целе године и то је овога пута Јована Јанковић.

 

„Изузетно волим и поштујем традицију и обичаје јер су они део нашег великог културолошког наслеђа, право српско богатство. Ова активност ме радује јер, без обзира на неадекватне временске услове, људи са осмехом на лицу и вером у себе ускачу у ледену воду и пливају, боре се. То је заиста тест и физичке и психичке спремности и одлучности. Посебно ми се допада јер то показује да када верујете у нешто и упорни сте нема препрека за достизање циља. Ове године пливање има и хуманитаран карактер јер део средстава која су прикупљена данас биће усмерена за осликавање цркве у Сурдулици.“ – изјавио је министар Тончев

 

Власинско језеро је највиша дестинација на којој се одржава пливање за часни крст, јер се језеро налази на преко 1.200 метара надморске висине.