Београд, 25 март 2022 – Кабинет министра задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина Новице Тончева донео је одлуку о додели 15 милиона динара за Програм финансирања пројеката од јавног интереса које ће реализовати удружења са територија изразито недовољно развијених општина у 2022. години.

 

Одлука је донета за 48 удружења из 44 недовољно развијене општине која су испунила све услове и критеријуме који подразумевају референце пројекта, циљеве, буџет, компетенције пројектног тима, претходно искуство удружења у области за коју се конкурисало. Појединачно додељена средства по пројекту су у износу од 150 до 450 хиљада динара и могу се користити само наменски за конкретан пројекат. Удружења ће са Кабинетом министра Тончева потписати уговоре у којима ће бити дефинисана међусобна права, обавезе и одговорности уговорних страна.

 

„Као и за пројекте унапређења инфраструктуре локалних самоуправа, са којима смо пре само десет дана по други пут потписали уговоре у вредности од 320 милиона динара, и са удружењима са територија недовољно развијених општина настављамо сарадњу коју смо започели прошле године. Захваљујем се колегама у Влади Србије што су препознали значај који реализација ових пројеката има за милион становника општина који такође имају право на квалитетан живот упркос нивоу развоја својих општина. Одрживост о којој се толико прича последњих година се показује на делу и још једном подвлачим да ће и локалне самоуправе и удружења са територија недовољно развијених општина имати максималну подршку Кабинета“ изјавио је министар Новица Тончев.

 

Удружења су аплицирала са пројектима из области подршке у запошљавању, родне равноправности, инклузије деце и омладине са сметњама у развоју, подизању свести о здравим начинима живота, заштити животне средине, подршке развоју предузетништва, очувања културне баштине, дигиталне безбедности као и помоћи особама са инвалидитетом и другим маргиналним групама.

 

Све информације у вези са овом Одлуком заинтересовани могу да пронађу на сајту Кабинета www.rnro.gov.rs.