Београд, 01. фебруар 2022 – На иницијативу Кабинета министра Новице Тончева задуженог за развој недовољно развијених општина на седници Владе Републике Србије усвојена је Уредба о утврђивању Програма подршке унапређења развоја недовољно развијених општина за 2022. годину, на основу које је данас расписан Јавни позив за пријаву пројеката које подносе јединице локалне самоуправе.

„Као што сам и обећао припритет Кабинета за развој недовољно развијених општина је да, у сваком тренутку, максимално урадимо све што можемо како би се побољшали услови за живот и рад у неразвијеним подручјима. Желим да грађани и локалне самоуправе знају да имају нашу пуну подршку. Активно смо се залагали да ове године средства буду већа и у томе смо и успели. И сам долазим из једне недовољно развијене општине и свестан сам колико помоћ Владе Србије значи представницима локалне самоуправе. Током претходне године смо обишли највећи број тих општина и уверили се у ефикасно коришћење одобрених средстава, а најсрећнији сам био када сам осетио да и становници тих општина негују један нови дух који омогућава да заједнички идемо путем убрзаног опоравка и преласка у категорију вишег степена развијености. Мој тим и ја настављамо још енергичније да се боримо да млади виде перспективу опстанка на својим огњиштима, да нам се деца више рађају и да садашње и будуће финансијере развојних пројеката у тим општинама уверимо колико је то радан и вредан народ“ – закључио је министар Новица Тончев.

Право на подношење пријаве пројеката имају јединце локалне самоуправе које спадају у ред изразито недовољно развијених општина којих у Србији има 44. Критеријуми за оцењивање пријава пројеката биће одрживост пројекта, број потенцијалних корисника обухваћених пројектом, сопствено учешће и ефекат реализованог пројекта на квалитет живота у јединици локалне самоуправе.

Реализација пројеката има за циљ подизање капацитета у области изградње, реконструкције и опремања објеката и набавке опреме од значаја за изразито недовољно развијене општине.

Све информације о Јавном позиву и формулари налазе се на сајту Кабинета www.rnro.gov.rs