1.Важите за човека који је пун енергије и стално у покрету. Да ли Вас је година за нама мало успорила и чему Вас је научила ?

У изазовним временима, баш какво је и ово у коме тренутно сви живимо, човек освести оно што му је најважније и што му је извор снаге и мотивације. Моја породица је моја снага и ако се може рећи да је свако зло за неко веће добро, онда је ова пандемија учинила да се вратимо истинским вредностима, да ценимо сваки тренутак који проведемо са најближима и да ништа не узимамо здраво за готово. Имати оца, сопствену децу, кућу, посао. На томе сам јако захвалан. Изузетно ми значи подршка најближих у свему што радим и зато је радо и пружам. Од оца сам наследио љубав према градитељству и то сам пренео и својим синовима. Ми Тончеви смо делатни људи и волимо да на крају дана видимо резултате. Грађевинарство је сјајно зато што је ваше ангажовање очигледно и мерљиво, али грађење међуљудских односа, што сматрам трудбеничким послом,у приватном и пословном животу је много захтевније и одговорније. То је пројекат са свакодневним изменама, допунама и улагањима. Волим за себе да верујем да сам и на породичном задатку успешан као и у другим сегментима живота. Свакако дајем свој максимум. Оно што је најтеже, али и најважније, јесте бити присутан. Често желим да пркосим законима физике који нас ограничавају присуством само на једном месту у исто време. Мада нису ретки дани када ујутро пијем кафу у Сурдулици, до подне сам у Београду, а до краја радног времена на састанку у Нишу или Врању и увече опет у Београду. Нисам сигуран да ли се сада хвалим или жалим. Наравно да се шалим. Енергије ми не мањка, а овако активан живот са најразличитијим интересовањима, од вођења грађевинске фирме, преко рада у фудбалском савезу Србије, преко политике и сада ангажовањем на месту министра у Влади Србије је потврда моје природе али и жеље да се докажем и покажем. Сигуран сам да ћу успети све да постигнем, а уколико успут некога покренем и мотивишем онда је сатисфакција потпуна.

 

  1. Шта бисте у младости другачије урадили да сте знали све што данас знате?

Ништа. Ја бих све опет, испочетка. Да не звучим претенциозно, али истина је да сам задовољан свиме што сам до сада доживео и прошао. Притом мислим и на све лоше тренутке, не само оне добре. У ствари захвалнији сам непријатнијим животним искуствима, и приватним и пословним, јер су управо она служила да будем бољи, јачи, одговорнији. Рођен сам и одрастао у Сурдулици. То с поносом истичем јер многи своје порекло, нарочито уколико су из недовољно развијених средина, сматрају великим недостатком. Волео бих када би млади људи своје стартне животне позиције увек доживљавали као предност, макар као јасан увид шта желе да промене и како би волели да њихов живот изгледа. Лепо је имати кућу, али је још лепши осећај изградити исту. Уколико нешто желите увек нађете начин. И заиста увек и све зависи од вас. Колико сте спремни да сваки дан посветите времена на остваривању ваших циљева и колико сте на том путу спремни да помогнете другима. Не смете се штедети на дељењу знаја, љубави и доброте, јер то су ствари које се дељењем умножавају. Када данас знам да имам исте пријатеље више од тридесет година и да смо заједно прошли многе узбрдице и низбрдице, а притом остали искрени у односу и једнако млади духом који нас је на почетку и повезао то ме чини изузетно спокојним и срећним.

 

  1. И у бављењу фудбалу и у политици врло сте страствени и често стављате знак једнакости између ове две професије.

У фудбалу, као и у политици, успех је резултат тимског рада. Ни најбољи играч на свету не би могао без правих додавања, организованог напада, искусне одбране и подршке навијача. Када посматрате уигран и добар тим све изгледа лепо и једноставно, толико да заборавите године упорног и тешког рада и тренинга. Таленат је јако важан али решеност да се победи је пресудан моменат у сваком деловању, и спортском и политичком. Добро је када имате са ким да одмеравате снаге и вештине, а најбоље је да сте инспирисани да се такмичите са собом и себи самом будете мерило. Сваки дан можете урадити још нешто боље, важније и корисније.

И за политику и за фудбал је потребно срце, храброст и умеће. За сјајан пас ћете добити овације, за одлучујућ гол славу, а за грешку страшну погрду и осуду. Наравно, увек ће бити оних који ће и у доброј игри видети нешто лоше и наћи замерку на сваки ваш потез. Логично је да се око најбољег увек организује стратегија игре и да се од њега увек очекује највише. Велика је то ствар, али и велика одговорност. И у фудбалу и у политици, и у сваком другом тимском раду.

Волим фудбал. Јако. Не пропуштам утакмице Радника из Сурдулице и озбиљно схватам навијање и бодрење. Природно је да су и моји синови исти у овој страсти и да заједно можемо да доживимо све што фудбал са собом носи, од среће да упознате мајсторе и легенде ове игре до тога да сте сведоци формирања неких нових идола нације. У нашој породици фудбал се свакодневно живи и једино моја супруга нема копачке. Догоди се и да данас у претрпаном распореду успем да рекреативно заиграм са старим пријатељима на мале голиће. Нисам најбољи ни најбржи, али свакако могу најдуже да издржим.

  1. Југ Србије је увек асоцијација и на добре кафане и хедонистички однос према животу. Какви сте Ви у кафани ?

Ја сам човек са Југа и верујем да сам повлашћен што сам у наслеђе добио карактеристичну љубав и према животу и љубав према људима. Најбоље место где се овакве љубави срећу је кафана. Кафана је и згодно место за пословне сусрете. Толико пута је много фантастичних идеја и добрих пословних односа започето управо овде. Када је храна, музика, песма у питању, не постоји боље место на свету него југ Србије. Темперамент, емоција, атмосфера, радост и туга је нешто што ретко где може тако јасно да се види и доживи. Кафана је за нас јужњаке друга кућа где када уђете знају и без питања чиме да вас нахране и које пиће да вам донесу. То је место на коме, они који знају да посматрају, могу о вама више да сазнају него из свих ваших изговорених речи. Која вас песма погађа а на коју дижете руке је сажет приказ вашег тренутног духовног и телесног стања, кратка биографија. Искрено ми фали тај присни људски моменат отворености и искрености у загрљајима и заједничком весељу, али хајде да се изборимо са тренутном ситуацијом, па да све многоструко надокнадимо.

  1. Да ли некада одмарате и колико користите природне лепоте краја у коме сте рођени?

Када осетим акумалацију стреса или умор најбоље и најбрже се ресетујем на Власини. То природно богатство које ми у Сурдулици имамо је немерљиво и често се та лепота и мир не могу описати речима. Шума и језеро су најбоља детоксикација у ово ужурбано време и све затевнији темпо живота. Нажалост, не сећам се када сам последњи пут био на пецању јер то је луксуз који захтева читав дан, а тренутно себи могу да приуштим једино инстант релаксацију која се своди више на минуте него на сате. За сада ми је то довољно, а сви који ме познају знају да живим са телефоном у руци, јављам се свима и реагујем одмах и сада невезано од места и тренутка где се налазим и без обзира да ли је понедељак, викенд или било који други дан. Моја породица, пријатељи и сарадници ми често сугеришу да мало успорим а они су највише изложени овом мом захтевном функционисању у свакодневном животу, али још увек свака моја реченица почиње са хајде, морамо, можемо, још само да ово завршимо.